Dzień 2 – Plan 1

ZOBACZ CO KUPIĆwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:

orzechy włoskie (10 sztuk)

nerkowce lub orzeszki piniowe (100 g)

oscypek lub parmezan (50 g), 

ziarno słonecznika (100 g),

cieciorka do namoczenia na Dzień 3

Przepisy WEGE:

  1. tofu (150-200 g)

Przepisy MIĘSO:

  1. pierś z kurczaka (100 g),
  2. plaster tłustego boczku

SKROBIA:

makaron razowy (paczka),

płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych!)

ryż brązowy (sypki)

NIESKROBIOWE:

cebula,

czosnek,

rukola,

mieszanka sałat

pęczek rzodkiewek z liśćmi,

pęczek świeżej bazylii,

TŁUSZCZE:

masło klarowane

oliwa z oliwek

OWOCE:

2  jabłka

gruszka,

rodzynki,

jeżyny (50 g)

śliwki suszone bez pestek (około 100 g) lub świeże śliwki (7 sztuk)

PRZYPRAWY:

wytrawne czerwone wino,

goździki, 

cynamon,

kardamon

sól

SUBSTANCJE SŁODZĄCE:

cukier trzcinowy lub miód.

Dzień 2. ŚNIADANIE – użyj miseczki – danie jednogarnkowe


OWSIANKA Z OWOCAMI I ORZECHAMI Z PIEKARNIKA
(jeżeli nie masz piekarnika, ugotuj płatki w garnku wg. przepisu)
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: 5 orzechów włoskich
SKROBIA: płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych) – około 5-7 łyżek
TŁUSZCZE: masło klarowane
OWOCE: jabłko lub gruszka, trochę rodzynek, śliwki bez pestek
PRZYPRAWY: goździk, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu.

JAK TO ZROBIĆ: Dzień wcześniej, wieczorem wypłucz płatki pod bieżącą wodą i przełóż do większej miski ceramicznej i zalej zimną wodą. Następnego dnia: włącz piekarnik na 100 °C, zagotuj wodę w czajniku, a następnie wrzuć do owsianki (po nocy powinna wchłonąć całą wodę), pokrojone śliwki, rodzynki, jabłko, łyżkę masła klarowanego, goździk, kardamon i cynamon. Zalej wszystko wrzątkiem (mniej więcej wysokość opuszka) i włóż do piekarnika na 15 min (nastaw czas), gdy piernik się wyłączy zostaw owsiankę jeszcze na około 5 min. Przełóż do miseczki, posyp orzechami włoskimi. SMACZNEGO

Dzień 2. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki


OWOCE LUB OWSIANKA

Być może została Ci owsianka ze śniadania lub zjedz owoce (jabłko, gruszka, śliwki, jeżyny itp.).

Dzień 2. OBIAD – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe


PENNE Z BAZYLIOWYM PESTO
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: lekko uprażone orzechy włoskie i słonecznik do posypania, oscypek lub parmezan do posypania.
SKROBIA: makaron razowy (około 90 g),
WARZYWA NIESKROBIOWE: rukola
TŁUSZCZE: oliwa z oliwek
SOS PESTO:
BIAŁKO: dwie łyżki orzechów włoskich, nerkowców lub orzeszków piniowych
WARZYWA NIESKROBIOWE: pęczek świeżej bazylii, 4 duże ząbki czosnku,
TŁUSZCZE: 0,2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
PRZYPRAWY: płaska łyżeczka soli.
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.

JAK TO ZROBIĆ: Zagotuj wodę, wsyp makaron, wlej dwie łyżki oliwy, ewentualnie pod koniec gotowania posól. Gdy makaron będzie miękki, odcedź, przelej zimną wodą, wymieszaj z pesto. Aby uniknąć mocnego smaku świeżego czosnku, rozrobić pesto na patelni z oliwą, trochę je przysmażając. Tuż przed podaniem, do makaronu dodaj rukolę. Na talerzu posyp danie startym parmezanem.

Dzień 2. PRZEKĄSKA 2 – użyj talerza głębokiego

ROSÓŁ Z DNIA POPRZEDNIEGO
Może służyć jako baza do innej zupy lub pozostać rosołem. Na bazie rosołu (bulionu) możesz stworzyć dowolną zupę (pomidorową, tajską, kalafiorową, krupnik, różne kremy itp). Po prostu dodaj odpowiednie warzywo i przyprawy, które stworzą nowy smak. Np. zupa pomidorowa: dodaj do rosołu pasty pomidorowej, dopraw bazylią, rozmarynem oraz oregano. Smacznego!

Dzień 2. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”


SMAŻONE W ŚLIWKACH TOFU  LUB KURCZAK Z MIESZANKĄ SAŁAT
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: tofu (150 g) lub mięso z piersi kurczaka (100 g), posypka na sałatkę: uprażone ziarno słonecznika, dyni i siemienia lnianego ze szczyptą soli (najlepiej nieoczyszczonej)
WARZYWA NIESKROBIOWE: cebula, mały ząbek czosnku,
mieszanka sałat, kilka rzodkiewek z liśćmi (liście też wkrój do sałatki)
SKROBIA: 1/4 szklanki ryżu brązowego (sypki)
TŁUSZCZE: oliwa z oliwek lub plaster tłustego boczku,
SUBSTANCJE SŁODZĄCE: łyżka cukru trzcinowego lub miód.
PRZYPRAWY: 1/5 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1/4 szklanki bulionu z Dnia 1.
OWOCE: śliwki – 4 sztuk.

JAK TO ZROBIĆ: Posiekaj boczek i podsmaż na patelni, aby wytopił się tłuszcz lub rozgrzej w wersji wege oliwę. Wrzuć białko, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Dodaj przekrojone na pół śliwki bez pestek, zalej winem i rosołem. Posłódź i gotuj na wolnym ogniu, aż tofu będzie gotowe lub mięso i owoce zmiękną. Ryż wypłucz zalej wrzątkiem (ilość wody wg przepisu) i wstaw do piekarnika 120 -140 °C na około 30 min i zostaw, aż piekarnik wystygnie lub ugotuj w garnku wg. przepisu. Podawaj z mieszanką sałat posypane prażoną dynią, słonecznikiem, siemieniem i ewentualnie szczyptą soli.

NA NASTĘPNY DZIEŃ: Cieciorkę umyj, zalej wodą i zostaw na całą noc.

← Powrót do góry strony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.