Dzień 1 – Plan 1

ZOBACZ CO KUPIĆwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:

 jogurt kozi

WEGE:

  1. tofu wędzone (około 150 – 200 g)

MIĘSO:

  1. 1 udo indyka, 
  2. 1 szyja indyka (najlepiej z wolnego chowu),
  3. kawałki dowolnego mięsa lub kiełbasy (najlepiej z wolnego chowu) (około 100 g)

NIESKROBIOWE:

2 średnie cebule, 1mała cebula

2 pietruszki,

1 duża bulwa selera,

zielone liście pora, 

natka pietruszki,

łodyżka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego,

ćwiartka białej kapusty,

1 duży bakłażan,

pomidor,

cukinia (1 mała lub 1/2 dużej)

czosnek

średni ogórek według uznania: konserwowy, kwaszony, małosolny,

SKROBIA:

3 marchewki

kawałek chleba razowego (opcjonalnie)

TŁUSZCZE:

masło klarowane

majonez,

oliwa

OWOCE:

(najlepiej sezonowe) – jabłko, gruszka, śliwka

OWOCE SŁODKIE: suszone morele

PRZYPRAWY:

sól

sos sojowy

pieprz ziarnisty,

ziarna ziela angielskiego, 

liście laurowe, 

kurkuma, 

kawałek imbiru

goździki całe,

mielony cynamon, kardamon i goździki

SUBSTANCJE SŁODZĄCE: miód.

Dzień 1. ŚNIADANIE – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe


CUKINIA Z WĘDZONYM TOFU LUB KAWAŁKAMI DOWOLNEGO MIĘSA/KIEŁBASY.
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: tofu (około 160-200 g) lub kawałki dowolnego mięsa/kiełbasy (około 100 g), sos sojowy (1 łyżeczka)
SKROBIA: kromka chleba razowego (opcjonalnie)
WARZYWA NIESKROBIOWE: cukinia (1 mała lub 1/2 dużej), ząbek czosnku
TŁUSZCZE: masło klarowane – 1 łyżeczka
SUBSTANCJA SŁODZĄCA: miód

JAK TO ZROBIĆ: Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane, gdy się rozpuści, wrzuć czosnek oraz sos sojowy, chwilę podsmaż i dodaj tofu wędzone lub mięso. Chwilę podsmaż. Obieraczką zetnij wzdłuż cukinię (jak się obiera marchew) razem ze skórą. Chwilę podsmaż i na koniec dodaj miód, wymieszaj aż się rozpuści. Przełóż na talerz. SMACZNEGO

Dzień 1. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki


OWOC (najlepiej sezonowy) – jabłko, gruszka, śliwka lub w postaci sałatki owocowej z cynamonem, mielonym kardamonem i goździkami (najsmaczniejsze świeżo mielone). SMACZNEGO

Dzień 1. OBIAD – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe


ROSÓŁ Z PIEKARNIKA WEGETARIAŃSKI LUB Z INDYKIEM
UWAGA: lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu – wege około 1 godziny; z indykiem około 2-3 godziny.
Składniki: na 6- 9 porcji (patrz podziałka na talerzu od 250 – 350 ml)
2,5 litra zimnej wody
BIAŁKO: pochodzące z zastosowanych roślin lub 2 udka z indyka, 1 szyja indyka, sos sojowy.
SKROBIA: 3 marchewki
WARZYWA NIESKROBIOWE: 1 cebula, 2 pietruszki, 2 marchewki, 1 mała bulwa selera, zielone liście pora, natka pietruszki – liście oraz łodyżki, łodyżka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego, ćwiartka białej kapusty, 4 ząbki czosnku.
TŁUSZCZE: 1 łyżka masła klarowanego
PRZYPRAWY: 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżki sosu sojowego, kawałek imbiru długości 3 cm, łyżka soli.

JAK TO ZROBIĆ: Włącz piekarnik na około 120-140 °C. Zagotuj w czajniku 2,5 l wody. Warzywa dokładnie wyszoruj, nie obieraj i nie przekrawaj, włóż do dużego garnka. Umytą cebulę obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru), przekrój na pół i przypal nad ogniem kuchenki lub ułóż na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opal, aż zacznie ciemnieć (ok.10 min). Cebule dodaj do warzyw w garnku, do tego dodaj pokrojoną łodyżkę natki pietruszki, pozostałe składniki (w tym indyka) wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2,5 litra wrzącej wody, przykryj, uchyl pokrywkę i włóż do piekarnika (zupa powinna delikatnie wrzeć) na około 1-1,5 godziny (najlepiej nastawić czas z wyłączeniem na piekarniku).
Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Warzywa wyjmij na sałatkę warzywną. Rosół możesz doprawić odrobiną soli lub pieprzu, podawaj tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pij z dużego kubka.

JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzący rosół i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Przyda się później jako bulion do innych potraw (Dzień 2) lub baza do innych zup.

Dzień 1. PRZEKĄSKA 2 – użyj miseczki


SAŁATKA Z UGOTOWANYCH WARZYW Z ROSOŁU
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: ugotowane warzywa z rosołu, żółtko z majonezu, całe jajko na twardo
SKROBIA: ugotowane warzywa z rosołu
WARZYWA NIESKROBIOWE: ugotowane warzywa z rosołu, średni ogórek według uznania: konserwowy, kwaszony, małosolny, mała cebula,
TŁUSZCZE: majonez, jogurt kozi,
PRZYPRAWY: pieprz
JAK TO ZROBIĆ: Ugotowane i wystudzone warzywa, wystudzone jajko na twardo, oraz ogórka pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Wymieszaj z majonezem i jogurtem kozim, dodaj pieprz.

Dzień 1. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”


PIECZONY BAKŁAŻAN Z JAJKIEM LUB Z MIĘSEM Z INDYKA Z ROSOŁU
Składniki: 1 osobę
BIAŁKO: quinoa (komosa ryżowa) – pełnowartościowe! – 50 g., 2 jajka lub mięso z indyka z rosołu (udko)
SKROBIA: quinoa (komosa ryżowa) ilość jak wyżej.
WARZYWA NIESKROBIOWE: bakłażan, pomidor, natka pietruszki (posiekaj z łodygami), miks sałat lub inne zielone liście jako oddzielna potrawa (warzywa zielone).
TŁUSZCZE: oliwa
PRZYPRAWY: sól, pieprz
OWOCE SŁODKIE: suszone morele.

JAK TO ZROBIĆ: Zagotuj wodę. Wypłucz  komosę, przesyp do miski i zalej wrzątkiem, ilość wody według instrukcji na opakowaniu. Komosę w misce ceramicznej i bakłażana w całości na talerzu ceramicznym, włóż do piekarnika i piecz 25-30 minut w 130 – 150°C. Jeżeli nie masz piekarnika, ugotuj komosę wg instrukcji, bakłażana pokrój w kostkę i duś w garnku na małym ogniu do miękkości. Komosa i bakłażan powinny być miękkie. Pomidora oraz morele pokrój w kostkę. Upieczonego bakłażana przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Posiekaj i wymieszaj z ugotowaną komosą, pomidorami i morelami. Dodaj posiekaną pietruszkę, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełnij wydrążone bakłażany i zapiecz około 10 minut. W przypadku bakłażana gotowanego: dodaj w/w składniki, lekko podduś i gotowe. Na patelni lekko podsmaż mięso indyka (udka) z rosołu na oliwie lub zrób jajka sadzone. Podaj na talerzu „obiadowym” na ciepło z liśćmi miksu sałatowego.

NA NASTĘPNY DZIEŃ: Zalej płatki owsiane na śniadanie (zobacz przepis Dzień 2 – śniadanie).

← Powrót do góry strony

Jedna odpowiedź do “Dzień 1 – Plan 1”

  1. Sebastian pisze:

    wspaniałe przepisy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.