Opis talerzy

Zobacz jakie to łatwe!

Na talerzu znajdują się nazwy GRUP POKARMÓW (białka, skrobia, warzywa, tłuszcze). Wystarczy nałożyć pokarmy w odpowiednie miejsce. Grupy POKARMÓW znajdują się na specjalnej podkładce pod talerze. Gdy wiesz, że jesz w nadmiarze, użyj miary swojej ręki – instrukcja znajduje się na podkładce i naszej stronie WŁASNA MIARA.
TO WSZYSTKO!

Gdy chcesz wiedzieć więcej…

Wszystkie kultury świata wykształciły w wyniku ewolucji zasady żywieniowe, których nie wolno było łamać. W czasach obecnych jesteśmy w stanie zbadać to zjawisko i zrozumieć, jak głęboko te zasady miały swoje podłoże w zdrowiu. Ludzie zauważyli, że jedząc niektóre rzeczy mogą powodować niestrawności, bóle narządów oraz szkodliwe działanie na cały organizm. W związku z tym poświęcali swój czas na poszukiwanie najbardziej optymalnego z dostępnego im pożywienia, aż zostało to przyjęte za normę. W obecnych czasach, kiedy mamy dostęp do pokarmów z całego świata, zaczęliśmy eksperymentować… mieszać wszystko ze wszystkim, kombinować, smakować… a zbyt wyszukane jedzenie zachęca niemal każdego do dogadzania sobie.

Bilansowanie posiłków stało się łatwe

W obecnych czasach istnieje ogromny chaos informacyjny związany z różnego rodzaju dietami. Ciągłe poszukiwania i zmiany sposobu odżywiania prowadzą do poważnego rozstrojenia w organizmie, które jest później bardzo ciężko wyregulować. Istnieją jednak zasady, stworzone przez naturę, odkryte przez doświadczenie i poparte przez badania naukowe, które wystarczy wprowadzić w życie, aby nie wpadać w dietetyczne pułapki.

Zasady żywienia zawarte na talerzach

Nakładasz na talerz porcje odpowiedniej wielkości, a miarą jest Twoja ręka. Łączysz i zachowujesz proporcje między makroskładnikami: białkiem, węglowodanami i tłuszczem.

Proporcje składników – o co chodzi

Proporcje między składnikami to głównie lepsze trawienie i odpowiednie zapotrzebowanie na energię w poszczególnych grupach makroskładników znajdujących się w pokarmach. Przedstawione na piramidzie zdrowia proporcje, diety opartej na warzywach i zbożach gwarantują taki sposób odżywiania, który dostarcza bogactwa błonnika, minerałów i witamin, zawiera umiarkowaną ilość białek i tłuszczów nienasyconych oraz nieznaczną ilość tłuszczów nasyconych. Badania pokazują, że ludność wśród której dominuje taki sposób odżywiania, charakteryzuje mniejsze występowanie tzw. chorób cywilizacyjnych i dłuższe życie.

Zatem która dieta jest najlepsza?

Najlepsza dieta to taka, która jest najlepsza dla Ciebie. Odczuwasz wówczas radość spożywania, smakowania, czujesz przypływ energii po posiłku i na resztę dnia, masz odporność i odpowiednią sylwetkę. Dieta, która służy Tobie i Twojemu środowisku oraz jest wsparta na zrównoważonym rozwoju.

Dlaczego warto korzystać z talerzy?

PROGRAM żywieniowy wspierający zrównoważone i zdrowe posiłki oraz poprawiający trawienie jest graficznie przedstawiony na talerzach dietetycznych.  Bazuje na wiedzy o diecie naszych przodków, tradycjach wschodu, stylu życia ludzi długowiecznych, nowoczesnej wiedzy o żywieniu oraz badaniach naukowych.

1. Im prościej tym lepiej,  to oznacza od 3 do 5 składników na talerzu !więcej

Taka ilość składników wspiera trawienie. Zaleganie pokarmu w układzie pokarmowym powoduje gnicie i tworzenie niekorzystnej flory bakteryjnej, niszczenie błony śluzowej żołądka oraz kosmków jelitowych, tym samym zaparcia i inne dolegliwości trawienne. Proste jedzenie nie obciąża organizmu, dzięki temu narządy trawienne wydzielają odpowiednie enzymy , które powodują lepszy rozkład pokarmów (katabolizm), to prowadzi do lepszego wykorzystania energii oraz przyswajaniu składników odżywczych (anabolizm). Samopoczucie to lekkość i energia, jasność myślenia oraz chęć do działania.

2. Każdy talerz ma odpowiednią wielkość (średnicę) dostosowaną do ilości jedzenia jaką warto spożywać o danej porze  dnia.więcej

Na ilość spożywanych posiłków, ma również wpływ wielkość talerzy. Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używamy bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nałożymy sobie od 9% do 30% jedzenia więcej niż normalnie. Odpowiada za to złudzenie optyczne, które sprawia, że postrzegamy posiłek jako znacznie mniejszy, jeśli jest on podany na dużej powierzchni.

3. Każdy talerz ma odpowiedni kolor, dostosowany do pory dnia.więcej

Dobrane kolory są naturalnymi kolorami żywności: zielony (sałata, ogórki), pomarańczowy (papryka, marchewka), żółty (jabłko, mirabelki), lawendowy (śliwka, bakłażan). Natomiast kolor niebieski, lepiej gasi pragnienie, niż kolory ciepłe.

Śniadanie: żółty – pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych, wzmaga nasz apetyt. Pora dnia: wschód słońca.

Obiad: pomarańczowy – zwiększa dostawy tlenu do mózgu, stymuluje aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu. Pora dnia: południe

Kolacja: zielony – kojarzy się z czymś zdrowym, naturalnym, nadaje pikanterii potrawom. Pora dnia: popołudnie

Każdy posiłek i deser: lawendowy – ożywia kompozycje pożywienia i wzmacnia przyjemne zapachy podawanej potrawy. 

4. Na odwrocie każdego talerza znajdują się wspierające treści motywacyjne, często wypowiedziane przez sławnych ludzi.więcej

Motywacja jest czymś, czego często szukamy i czym się inspirujemy, a co nie zawsze łatwo jest znaleźć. Z tego powodu masz wsparcie, które ma Cię obudzić i zachęcić do działania!

5. Na każdym talerzu poza nazwą posiłku znajdują się odpowiednie proporcje makroskładników, jakie warto przyjmować każdego dnia.więcej

Proporcje między składnikami to głównie lepsze trawienie i odpowiednie zapotrzebowanie na energię w poszczególnych grupach makroskładników znajdujących się w pokarmach. Zobacz piramidę zdrowia.

Podkładka pod talerz

Dwustronna podkładka pod talerze to instrukcje pomocne w korzystaniu z talerzy.

Do odmierzania objętościowego posiłków służy strona Mierz jedzenie własną miarą”

Po drugiej stronie podkładki przedstawione są przykładowe „Grupy Pokarmów„, które widnieją na talerzach.

Opis talerzy

Talerze stosuj wymiennie w zależności od potrzeb i Twoich możliwości.

Jak to robić jest przedstawione w PLANIE DZIAŁANIA.

Talerzy używaj jako pomoc, nie czytaj ich dosłownie. Zamysłem jest nauczenie Siebie nakładania odpowiednich proporcji i porcji poprzez korzystanie z opisu oraz linii na talerzach.

Talerz śniadaniowy lub wymiennie obiadowy.

Rano i do około godziny 13:00 mamy wydajniejszy metabolizm. Dla lepszego trawienia nie łączymy skrobi z białkiem, ponieważ te dwa makroskładniki potrzebują innych enzymów, czasu i środowiska. Korzystaj z proporcji na talerzu. Jeżeli masz kłopot z określeniem objętości skorzystaj z miary własnej ręki na talerzu:
WARZYWA: 2 pięści
SKROBIA: 1 garść
lub BIAŁKO: 1 dłoń (białko zwierzęce) lub 1 dłoń z palcami (białko roślinne, ryby i owoce morza)
TŁUSZCZE: tłuszcze i oleje: 1 kciuk lub łyżka, białka wysokotłuszczowe: 1 lub 2 łyżki, sery twarde – 2 kciuki.

Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 21 cm.

Talerz obiadowy lub każdy posiłek.

Rano i do około godziny 13:00 mamy wydajniejszy metabolizm. Ten talerz jest dedykowany osobom, które preferują powszechny sposób żywienia, jednak zmiana proporcji poprawi trawienie. Niezwykle ważne w poprawie metabolizmu są warzywa zielone i nieskrobiowe, szczególnie w diecie wysokobiałkowej oraz łączonej ze skrobią. Korzystaj z proporcji na talerzu. Jeżeli masz kłopot z określeniem objętości skorzystaj z miary własnej ręki na talerzu:
WARZYWA: 2 pięści
SKROBIA: 1 garść
BIAŁKO: 1 dłoń (białko zwierzęce) lub 1 dłoń z palcami (białko roślinne, ryby i owoce morza)
TŁUSZCZE: tłuszcze i oleje: 1 kciuk lub łyżka, białka wysokotłuszczowe: 1 lub 2 łyżki, sery twarde – 2 kciuki.

Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 24,5 cm.

Talerz kolacyjny lub po treningu.

Wieczorem nasz metabolizm słabnie, dlatego zaleca się jeść posiłki maksymalnie do godziny 18:00. Szczególnie, że po aktywnym dniu nasz organizm potrzebuje się zregenerować oraz odbudować. Podobnie jak po treningu sportowym, potrzebuje białka. Białko jest ciężko strawne, dlatego druga część posiłku to warzywa zielone i nieskrobiowe. Jemy bez tłuszczu i skrobi! Korzystaj z proporcji na talerzu. Jeżeli masz kłopot z określeniem objętości skorzystaj z miary własnej ręki na talerzu:
WARZYWA: 2 pięści
BIAŁKO: 1 dłoń (białko zwierzęce) lub 1 dłoń z palcami (białko roślinne, ryby i owoce morza)
.
Posiłek powinien być mały. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 19 cm.

Talerz głęboki na śniadanie, obiad i kolację.

Staraj się jeść posiłki jednodaniowe, czyli korzystaj tylko z jednego talerza na dany posiłek. Dania jednogarnkowe (np. gulasze), ale także zupy i makarony stanowią cenne urozmaicenie codziennej diety. Tutaj można łączyć białka, skrobię i tłuszcze ze sobą, ponieważ w wyniku gotowania dochodzi do zrównoważenia się składników chemicznych. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 24 cm.

ZOBACZ – JAK UŻYWAĆ

Miseczka na płatki zbożowe, deser lub owoc.

Może służyć śniadaniowo, deserowo lub przekąskowo. Dzięki miarkom można łatwiej określać wielkość porcji. Płatki zbożowe gotuj na sporej ilości wody, dodaj łyżkę masła lub jedz w ulubiony sposób. Pamiętaj, aby deser stanowił oddzielny posiłek, czyli najlepiej spożywać po około 2-3 godzinach po głównym posiłku. Podobnie jest z przekąskami, które stanowią sposób na zmniejszenie porcji posiłków głównych. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Miseczka ma średnicę 14 cm.

ZOBACZ – JAK UŻYWAĆ

Kubek

Może służyć do picia wody, kompotów, soków oraz zup. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców potrzebują spożywać mniej wody niż osoby spożywające mięso. Na każdym kubku znajduje się hasło motywacyjne. Kubki mają pojemność 250 lub 500 ml.

Motywatory

Każdy talerz na odwrocie ma hasła motywujące. Wiemy jak trudno jest wytrwać w postanowieniach, dlatego cytaty sławnych ludzi są pomocne, gdy masz gorszy dzień, np: „Nigdy się nie poddawaj!”

ZOBACZ JAK UŻY-JESZ TALERZA!